Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Rad s opasnim kemikalijama

5.7.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Tijekom obavljanja naših radnih aktivnosti koristimo i određene kemikalije npr. ljepila, razrjeđivače, silikonske kitove i sl.

Koje su naše obaveze sukladno važećoj zakonskoj regulativi?

Trebamo li imati imenovanje osobe odgovorne za rad s opasnim kemikalijama?

Odgovor:

Obveze vezano za kemikalije ovisiti će o kakvim kemikalijama se radi, u kojim količinama te kakvu djelatnost obavljate (npr. uvoz ili korištenje). Vrlo dobre i detaljne informacije o obvezama možete pročitati na stranicama Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Posebno su korisne stranice za prvu informaciju:

  • Savjeti:  http://www.hzt.hr/savijeti-privrednicima.html (npr. točka 6.Korištenje)
  • Propisi: http://www.hzt.hr/zakonodavstvo/nacionalno-zakonodavstvo.html.

           

Vezano za određivanje odgovorne osobe i eventualne uvjete koje moraju zadovoljavati, pročitajte odredbe članka 4. Pravilnika o uvjetima za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija (NN 99/13, 157/13, 122/14) koji propisuje da pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje, stavljanja na tržište (prodaja na veliko i prodaja na malo) i korištenja opasnih kemikalija ovoga Pravilnika, moraju imenovati odgovornu osobu za rad s opasnim kemikalijama pod čijim se neposrednim nadzorom opasne kemikalije proizvode, skladište, koriste u proizvodnji ili stavljaju na tržište. Vodite računa da i radnici koji obavljaju poslove na kojima se rukuje s opasnim kemikalijama moraju imati odgovarajuća znanja.

Obveze pohađanja tečaja propisane su

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: