U RH izgrađen je niz UPOV, a vrlo skoro se planira gradnja niza novih UPOV. Zbog toga mulj je ali i postaje izuzetno ozbiljan problem. Osobiti problem u RH je što je najčešće izgrađen sustav miješane odvodnje, čime se osobito povećavaju vršne količine komunalne otpadne vode. Gospodarenje muljem treba prije svega odrediti ovisno od lokalnih uvjeta!
Smanjivanje vode u mulju je najčešći način predobrade, koji se provodi uz odnosno u UPOV. Na taj se način smanjuje obujam i masa mulja, a povećava sadržaj ST u mulju. U Tablici 3. je podijela mulja prema sadržaju suhe tvari (ST).
Tablica 3. Podjela mulja prema sadržaju suhe tvari (ST)
- TEKUĆI MULJ = 1 do 10 % ST,
- VLAŽAN MULJ = 10 do 30 % ST,
- KRUTI MULJ = 30 do 90 % ST,
- OSUŠENI MULJ = > 90 % ST.
Osušeni mulja (npr. solarno) se primjerice rabi gotovo redovito kod energetskog iskorištavanja mulja. S druge strane kod izravnog iskorištavanja mulja u šumarstvu ili poljoprivredi nije nužno inzistirati na velikom povećanju sadržaja suhe tvari.
Najčešće se u svijetu koriste tri načina zbrinjavanja mulja, koji su pregledno uspoređeni u Tablici 4.:
- korištenje u poljoprivredi,
- monospaljivanje u posebnoj peći,
- suspaljivanje, npr. u cementnoj peći.
Uz te osnovne postupke, prvenstveno poradi lokalnih osobitosti, moguća je i:
- predobrada mulja uz sam uređaj (mehanička, biološka/kompostiranje, sušenje), a zatim zbrinjavanje na drugoj lokaciji,
- suspaljivanje u ložištu energane (spalionice) za komunalni otpad (mulj i do 30 posto od količine komunalnog otpada koji se spaljuje),
- skladištenja u posebnim kazetama te odlaganje u monoodlagališta.
Tablica 4.: Prednosti i nedostaci glavnih postupaka zbrinjavanja mulja6
Postupak
|
Prednosti
|
Nedostaci
|
Korištenje u poljoprivredi ili materijalno korištenje
|
a) Moguće korištenje hranjivih tvari i fosfora,
b) Najmanji troškovi,
c) Bolja (osobito u RH)
prihvaćenost u
javnosti,
|
a) Muljem se unose štetne tvari u tlo (rizike za okoliš),
b) mogući rizici prijevoza,
c) Štetne tvari ne izdvajaju iz kružnog toka, već se iz mulja prijenose u tlo,
|
…