Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Pametna specijalizacije - Primjer dobre prakse u Hrvatskoj

6.5.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.04.1.2 Pametna specijalizacije - Primjer dobre prakse u Hrvatskoj

mr.sc. Mira Zovko

Projektu GREENOMED1 se u veljači 2017. godine pridružila Hrvatska gospodarska komora grada Varaždina. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, a svrha mu je, kroz međunacionalnu suradnja, identificirati sinergijske projekte strateške inovacije „zelenog rasta”. Naime, poznato je da se proizvodnja smatra važnim dijelom europskog gospodarstva, no ona je odgovorna za većinu opasnih emisija. Troši oko 30% ukupno proizvedene energije, koristi vrijedne i rijetke sirovine te ima veliki utjecaj na opću zaposlenosti i dobrobit društva. Stoga je ovaj projekt usmjeren ka cilju da se u proizvodnju provedu „zelena praksa”, odnosno „zelene tehnologije”. Fokus je na proizvodnim procesima i tehnologijama koje se baziraju na poboljšanju energetske učinkoviti, kao i na efikasnom gospodarenju otpadom i recikliranju. Projektom su objedinjena međusobno povezana proizvodna postrojenja, a osobito postrojenja MSP-ova (udruženja poduzetnika) mediteranske regije. Cilj je transregionalnom suradnjom unaprijediti kapacitete svih dionika projekta, koji će ponuditi nove eko-inovativne usluge i proizvode, a na osnovi tzv. pametnih specijalizacija, koje su trenutno neusuglašene. Izlazni rezultati ovog projekta poslužit će i za procjenu te za ažuriranje regionalnih strategija pametne specijalizacije. Projekt traje 30 mjeseci (do sredine 2019.), uključuje 30 partnera, a za aktivnosti programa predviđena su sredstva u iznosu od 2 milijuna EUR.

Projekt CODE2 je usmjeren ka unaprjeđenju poduzetničkog okruženja u prekograničnom području, a dionici su Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije „Zadar Nova”, Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA (Mostar), BIT Centar (Tuzla) i Inovaciono preduzetnički centar TEHNOPOLIS (Nikšić). Glavni cilj projekta je unaprjeđenje poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama. Ukupni proračun projekta je 883.555,54 EUR, a sufinanciranje iz fondova EU 751.022,20 EUR. Projekt traje od sredine 2016. do kraja 2019. godine.

Centar održivog razvoja je projekt Međimurskog veleučilišta u Čakovcu3, koji je prijavljen u svrhu ulaganja u rekonstrukciju i

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: