Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Pametna specijalizacija

2.5.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.04.1.1 Pametna specijalizacija

mr.sc. Mira Zovko

Hrvatska je na preporuku Europske unije definirala svoje kapacitete i smjer razvoja prema području znanja i inovacija. Cilj je uspostaviti konkurentno, društveno i ekološki odgovorno gospodarstvo, putem učinkovitih mjera i aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija. Ključ svega je suradnja znanstvenika i gospodarstvenika na komercijalizaciji istraživačkih postignuća.

Što je pametna specijalizacija?

Europa je globalni lider u razvoju inovativnih znanja i „zelenih proizvodnih tehnologija”, pri čemu se osobita pozornost pridaje očuvanje okoliša i održivosti. Međutim, realna implementacija „zelenih inovacija” nije u potpunosti ostvarena, kao niti transnacionalna suradnja koja bi trebala identificirati kapacitete pojedinih država te područja primjene, putem njihove suradnje. Za sinergiju i ujednačenu primjenu inovacijskih sustava, koji će rezultirati ujednačenim razvojem svih država članica, EU predlaže izradu nacionalnih pametnih specijalizacija. Stoga je na preporuku EU Hrvatska također izradila i usvojila „Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Akcijski plan za provedbu Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2017. godine”1. Radi se o dokumentu koji definira načine poticanja najperspektivnijih sektora putem EU fondova, što bi putem ulaganja u istraživanje i razvoj, inovacije i ljudski kapital trebalo pokrenuti gospodarski rast. Dvije godine nakon, uočavaju se mjerljivi rezultati u vidu značajnih pomaka, što ukazuje da se hrvatsko gospodarstvo transformira u održivo gospodarstvo.

Ministarstvo gospodarstva nadležno je za izradu Strategije pametne specijalizacije, a najvažniji elementi akcijskog plana, koji su vezani uz poduzetništvo te istraživanje i razvoj su:

  • - 2016/2017: uspostava Centara kompetencija - inovacijska infrastruktura koja daje podršku suradnji velikih poduzeća s malim i srednjim poduzećima (MSP)
  • - 2016/2017: podrška ulaganjima MSP-ova u provedbi novih rješenja u područjima
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: