Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Kazne za prodavatelja ako nema riješeno preuzimanje otpadne ambalaže

5.7.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.04.2.3 Kazne za prodavatelja ako nema riješeno preuzimanje otpadne ambalaže

Mr.sc.Hrvoje Buljan, dipl.ing.kem.tehn.

Zanima me kolike su propisane kazne ako prodavatelj u svojim prostorima nema riješeno preuzimanje otpadne ambalaže koja je u sustavu povratne naknadne, a dužan je zbog kvadrature i prodaje istog?

Člankom 42. Zakona propisane su obveze proizvođača koje se uglavnom odnose i na prodavatelja. Tako je propisano da je proizvođač koji prodaje proizvod od kojeg nastaje posebna kategorija otpada dužan osigurati mogućnost preuzimanja tog otpada na lokaciji na kojoj prodaje taj proizvod bez troškova po kupca, sukladno pravilniku kojim se uređuje gospodarenje posebnom kategorijom otpad. U slučaju kataloške prodaje, prodaje putem Interneta i drugog sličnog načina prodaje, proizvođač proizvoda je obvezan na svojim mrežnim stranicama obavijestiti kupca o lokaciji na kojoj je osigurao mogućnost preuzimanja otpada koji nastaje od tih proizvoda na području jedinice lokalne samouprave u kojoj kupac prebiva bez troškova po kupca. Obveze proizvođača proizvoda propisane ovim člankom nastaju u trenutku stavljanja proizvoda na tržište i primjenjuju se neovisno o drugim propisanim obvezama i nadležnostima iz gospodarenja otpadom, postojećim posebnostima tokova otpada te posebnim propisima o proizvodima.

Člankom 66. propisana je povratna naknada kao stimulativna mjera,  kojom se potiče posjednik otpada da određeni otpad preda prodavatelju one vrste proizvoda od kojeg nastaje odgovarajući otpad ili osobi koja upravlja reciklažnim dvorištem i za to primi propisani iznos povratne naknade, a u članku 74. sve o ulogama za baratanje povratnom ambalažom. Tako je  proizvođač proizvoda od kojeg nastaje

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: